Followers

~aku & contact lense~

>> 12 May 2010

Salam semua...

ni ummi nk citer...
ummi kan sbnarnye suke tgk org pkai contact lense..
nampak cantik je...
punyer nk jd citer ummi order lah contact lense dgn kawan ummi..
product geo...
bila dh sampai kt tgn ummi terkial2 ummi..
almaklum lah x pnah pakai contact lense ni...
x  tahu mcmne nk buat kan...nasib ade pakcik google...
leh dpt info psal pgunaan contact lense ni....
mai2 share2 info ngan ummi...


After buka botol, rendamkan/soak lens selama 6 jam/ lebih menggunakan solution(multipurpose solution). jangan sesekali menggunakan air paip/air biasa untuk membersihkan lens/lens case. Selepas direndam baru boleh menggunakan lens dengan selamat.

Pada penggunaan pertama kali, start dengan 4 hours/jam dulu, and then baru ansur2kan jam pemakaiannya..tambah dlm 2 jam sehari. jika mata anda rase letih atau tidak tahan, perlulah membuka lens itu.jangan memaksa mata anda.rendam lens dlm soltuion water then baru pakai balik.

Jika tidak menggunakan lens untuk tempoh yang lama, setiap minggu perlu tukarkan solution water yg digunakan untuk merendam lens di dlm lens case.

Pastikan tangan anda dicuci bersih(soap free) dan dilap kering sbelum memegang/menyentuh lens. Jangan sekali2 berkongsi lens dengan org lain..Sangat2 bahaya..

How Do I Insert and Remove My Contact Lenses?


RIGHT-------------------------------WRONG






Checking if your lens is right side out
If the edges of your lens turn out, it is inside out. To correct this, apply a few drops of Multipurpose Solution on your lens and reverse it.

Langkah 1: Basuh tangan setiap kali anda ingin membuka kanta lekap. Selepas basuh pastikan tangan anda dikeringkan kerana air paip masih mengandungi kuman atau bakteria kecuali anda menggunakan air yang ditapis.

Langkah 2: Keluarkan kanta lekap secara berhati-hati dengan tangan yang bersih dan kering.

Langkah 3: Letakkan kanta lekap dengan tapak tangan anda. Bersihkan dengan cara meletakkan 3-4 titis pembersih penyelesai pelbagai guna(multipurpose solution) terutrama di bahagian atas kanta tersebut. Gunakan salah satu jari anda untuk menggosok kanta dengan lembut bersama titisan pencuci tadi.

Langkah 4: Bilaslah kanta lengkap anda dengan titisan pencuci khas yang sama untuk menghilangkan kuman yang terlekat padanya.

Lnngkah 5: Simpan kanta lekap anda dalam bekas khasnya, pastikan bekas tersebut bersih dan perlulah diganti dengan kerap supaya kuman yang ada pada bekas lama tidak melekat pada kanta lekap anda.
haaa dh tahu info bru leh pkai contact lense...
hehehe ummi nk kna cri solution dgn bkas cotact lense dulu...
baru leh bergaya dgn contact lense..

p/s: pssstt...nanti ummi dh pakai...ummi snap pic ye...hehehe





4 tolong sok sek:

..nOj.. May 12, 2010 at 2:31 PM  

best ke pakai contact lens ek. mcm nk try je plak. hehe

ieda May 12, 2010 at 6:06 PM  

akak dulu selalu gak pakai lens .. skrg nieh on & off .. sbb kdg2 tuh luper nak beli .. heheheh

kena hati2 biler guna lens :))

umminabilah May 12, 2010 at 8:49 PM  

to noj: tulah...ni baru nk rase pakai contact lense...hehehe

umminabilah May 12, 2010 at 8:50 PM  

to k.ieda: ooo yeke...hehee...mula2 excited lah ye kak...dh lama on, off yekk..hehe